13 Nisan 2011 Çarşamba

Osmanlı Kadın Sultanlarının Bilinmeyen Yanları

Hayırda yarışın en kadıncası: Hürrem Sultan

Kanuni Sultan Süleyman'ın sevgili eşi Hürrem Sultan, genelde tarihçilerimiz tarafından lanetlenmekle birlikte müthiş bir hayır eseri tutkunudur. Mimar Sinan’a cami, medrese, şifahane, hamam, kervansaray ve su tesislerini de içeren Haseki Külliyesi’ni o yaptırmıştır.

Ayasofya’nın karşısındaki Çifte Hamam da bir Hürrem Sultan hayrıdır. Manisa ve Haseki Darüşşifaları ise onun adına kurulmuştur.




Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan

Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’ın Edirne kapı ve Üsküdar'da olmak üzere iki külliyesi vardır. Bunlar şimdiki vapur iskelesinin hemen karşısında yer almaktadır.

Mihrimah Sultan, bu eserleri, 1548 yılında cep harçlığını biriktirerek ve babasından borç alarak yaptırmıştır. Hayır eseri vücuda getirmeye böylesine tutkundur. Bir cami, bir medrese, türbe, sübyan mektebi, han, imarethane ve tab haneden (misafirhane) oluşan bu muazzam külliye Mimar Sinan'ın eseridir.




5. Muratın kızı Fehime Sultan
Fehime Sultan, uzun yıllar göz hapsinde tutulmuş bir hanedan mensubu. Babası 5. Murat´la birlikte neredeyse hiç rahat yüzü görmemiş. Çırağan Sarayı´nda adeta bir zindan hayatı yaşamış. Hanedanlık kaldırılınca Osmanlı topraklarını terk etmek zorunda kalmış ve Nice´e yerleşmiş. Fehime Sultan´ın sürgün yıllarına ´sefalet´ damgasını vurmuş. Kocası tarafından terk edilmiş. Narin bedeni gurbette çektiği sıkıntılara daha fazla dayanamamış. Vereme yakalanmış. Yanından hiç ayrılmayan dadısı, ilaç almak için geceleri Nice sokaklarında dilenirmiş. Dört yıl boyunca hastalıkla boğuşan Sultan, öldüğünde bilinmeyen bir yere gömülmüş.

 Pertevniyal Sultan
2. Mahmut'un zevcesi Pertevniyal Sultan köpek ve kedilerin hadım edilmesine karşıydı... Devrin şehremanetileri sokak köpeklerini toplayıp hıfzıssıhha maksadıyla Hayırsız Ada'ya götürüp attığı gece sabahlara kadar ağlamış "başımıza uğursuzluk gelecek" düşüncesiyle bu adamları ölünceye kadar kınamıştır... Valide Sultan'ın emriyle her gün ikindi namazını müteakip Kumkapı civarındaki kedilere asmalarla ciğer ve işkembe azığı çıkarılırdı. Yine Eyüp'te göç vaktine kadar hizmetleri görülecek "Hacı Leylekler" için kurulmuş, kuş sarayları da O'nun adetlerindendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder